تقریبا همه مردم با تعلل و تنبلی به گونهای دست و پنجه نرم میکنند. دانشمندان و روانشناسان مطالعات زیادی را در این زمینه به انجام رساندهاند که در وهله اول درک کنیم چه چیزی باعث این به تعویق انداختن کارهایی میشود تا سپس بفهمیم که چگونه میتوانیم بر این دلایل غلبه کنیم.
در تئوری نتایج این مطالعات میتوانند به ما کمک کنند تا این تعلل و تنبلی را به طور کلی از بین ببریم. حتی اگر نتوانیم در تلاشهای اول موفق شویم، حداقل این را میدانیم که دلیل این رفتارها چیست.
در این میان ما به دنبال بهترین راهها برای جمع کردن تمرکز خود بر روی وظایف تعیین شده خودمان هستیم که نه فقط بر روی چیستی کارها، بلکه بر چگونگی انجام آنها هم کنترل دقیق داشته باشیم. اما چطور؟ تقریبا در تمام طول تاریخ انسان به دنبال موفقیت در هر زمینهای بوده است و این که امروزه، در پر سرعتترین بازه زمانی تاریخی، استراتژیها و راهحلهای زیادی برای مطالعه در دسترس باشند چیز عجیبی نیست. همه ما متوجه فروش بالای کتابهای موفقیت در سرتاسر جهان هستیم و در اینجا و آن جا میخوانیم که افراد موفق بزرگ دنیا تا چه حد زیادی وقت خود را به مطالعه در این باره اختصاص میدهند. یکی از این استراتژیها که میتواند تعلل و تنبلی را برای همیشه پایان دهد متد اسکرام نام دارد.
اسکرام در یک نگاه: چیست و چگونه عمل میکند؟
متد اسکرام مجموعهای از اصول، ارزشها و روشهایی است که میتوانند در مدت زمان کمتر به شما در دستیابی هر چه بیشتر هدفهایتان کمک کنند. قائده اصلی این روش، این است که در فیلترهای آن از این اصل اطمینان حاصل پیدا میکنند که هر کاری به اندازهای کوچک باشد که آن را در عمل قابل انجام شدن ببینیم و با موفقیت در اقدامات ساده و کوچک جلو برویم.
در مرحله بعد، این کارهای ساده و کوچک متناسب با نیازهای پروژه یا هدف مورد نظر،مورد بازرسی قرار میگیرند که تا چه حد با خواسته ما سازگار هستند. به این ترتیب ریسک به پایان نرسیدن پروژهها به حداقل خود میرسد. این چرخه آنقدر تکرار میشود که به هدف تعیین شده خود برسیم. عالی بنظر میرسد. اینطور نیست؟
۱. مزایای استفاده از اسکرام چیست؟
تا کنون گزارشهای معتبر زیادی از جمله KPMG در مورد چگونگی تاثیرگذاری اسکرام در مشاغل و کسب و کارها تهیه شده است. برخی از مزایایی که اغلب به آنها اشاره میشود شامل افزایش روحیه کارمندان است. زیرا اعضای تیم وقت کافی را برای به انجام رساندن وظایف خود در اختیار دارند و میتوانند در وقت اضافه خود برای بهرهوری بیشتر در جهت کار به ایدهپردازی مشغول شوند. این موضوع خود جای همکاری بیشتر برای اعضای تیم را فراهم میآورد.
با توجه به تحقیقات صورت گرفته، بیش از ۶۸٪ از سازمانها، تحویل سریعتر محصول را محرکه اصلی اتخاذ متد اجایل بیان میکنند. به این معنی که تیمها در حال ساختن محصولاتی با کیفیت بهتر هستند. از آنجایی که بازرسی و تطبیق به طور پیوسته در حال انجام شدن است، کنترل بر روی پروژه افزایش پیدا میکند و اصلاحات هر زمان که لازم باشد میتواند به شکل موثری پیاده سازی شوند و همین امر رضایت مشتری را افزایش میدهد.
تنها کارهایی را به فردا موکول کن که حتی پس از مرگت هم حاضری نا تمام باقی بمانند.- پابلو پیکاسو
۲. متد اسکرام چگونه میتواند به تعلل در کار پایان دهد؟
ترس همیشه یکی از شایعترین دلایل تعلل و به تعویق انداختن کارها بوده است. ترس از نداشتن مهارت کافی برای شروع کردن یک کار بزرگ. ترس از کافی نبودن برای برداشتن قدم اول. ترس از رد شدن ایدههای شما در محل کار و بینهات ترس دیگر. مسئله این است که همیشه جا برای بهتر شدن وجود خواهد داشت و بهترینی وجود ندارد. اما این موضوع نباید جلوی رشد ما را بگیرد.
چارچوبهای متد اسکرام به ما کمک میکنند تا با استفاده از آنها جلوی به تعویق انداختن کارها را بگیریم و از این طریق این امکان ایجاد میشود که اعتماد به نفس خود را در محل کار تقویت کنیم و حس کنیم که جزئی از یک تیم هستیم و همکاری داریم.
۳. اصول و روشهای متد اسکرام بر روی مزایای تلاشهای کوتاه مدت تمرکز دارد
ذهن ما چیزهای انتزاعی را دشوارتر از مسائل عینی پردازش میکند. هر چیزی که هنوز شکل نگرفته باشد و یا قرار است به هر نحوی در آینده رخ دهد در ذهن فراز و نشیب و دشواریهای زیادی را به وجود خواهد آورد. در یک کلام، ما تعهد به تلاشهای بلند مدت را دشوار میدانیم. دانشمندان به این اصل درباره ذهن انسان «تعصب کنونی» میگویند. این یعنی مهم نیست که ذات ما چقدر به معنویت، موفقیتهای مالی بزرگ و تغییر جهان اطراف خود میل داشته باشد. غریزه ما همیشه به دریافت نیازهایی که در کوتاه مدت ذهن ما را ارضا میکنند گرایش بیشتری نشان خواهد داد. این نیازها در دنیای امروز از همیشه قابل دسترستر هستند. کارهایی مثل چک کردن صفحات مجازی برای طولانی مدت، خوردن غذاهای ناسالم و خارج نشدن از منطقه امن از این دستهاند. با این تفاسیر تعجبی ندارد که چرا ذهن ما دیدن یک سریال را به کاری مثل استارت یک کسب و کار پیچیده که پایان آن مشخص نیست، ترجیح میدهد.
متد اسکرام به ما این امکان را میدهد که با ایجاد مجموعه ای از کارهای کوچکتر که هر فرد به تنهایی در مدت کوتاه از پس آن برمیآید، بتوانیم تعادل بین انجام کارهای بزرگ و ظرفیت انسانی خود را برقرار کنیم.
با این حرکت، انجام شدن کارها و دریافت حس خوب تمام شدن آنها در برابر سردرگمی مسیر در آینده، بزرگتر دیده میشود. اینگونه نه فقط انگیزه حرکت را پیدا میکنیم، بلکه از نظر تکنیکال هم در مسیر موفقتر خواهیم بود. یعنی فرصت این را پیدا میکنیم که هر حرکت خود را مورد بررسی قرار دهیم و نقاط ضعف و قوت خود را بشناسیم.
برای مثال تصور کنید که شما وظیفه دارید تا طراحی سایت حرفهای یک شرکت را انجام دهید که از صفحات متعددی تشکیل شده است. این کار میتواند هفتهها طول بکشد! با این حال اگر هر روز را طراحی قسمت خاصی اختصاص دهید،مثلا یک روز رنگ تم سایت را مشخص کنید، یک روز صفحه تماس و روز دیگر بلاگ را طراحی کنید، شما نه تنها بهرهوری خود را افزایش دادهاید، بلکه حس بهتری هم به مهارتهای خودتان پیدا خواهید کرد.
۴. اسکرام به شما میکند تا کارهای خود را سازماندهی کنید و وظایفی که برایتان جالب نیست را انجام دهید
بیایید در نظر بگیریم که شما باید کاری را انجام دهید که خسته کننده و تکراری است. شما انجام این کار را تا آخرین لحظه به تعویق میاندازید.
از آنجایی که اسکرام بر روی همکاری و احساس وحدت تمرکز ویژهای دارد، فقط با داشتن این تفکر که شما برای هدفی مشترک با دیگران شریک و جزئی از یک تیم هستید،قادر خواهید بود تا شگفتیهای بسیاری را به وجود آورید.
در این چارچوب فکری شما برداشت خود نسبت به این گونه کارهای تکراری و خسته کننده را تغییر خواهید داد. و چه کسی میداند، شاید توانستید راههای هیجان انگیزی برای انجام آنها پیدا کنید.
۵. اسکرام به شما کمک میکند تا به تعهدات خود برای پیشرفت پایبند بمانید
متدهای اسکرام برای تیمها و به کل کار گروهی بهینه شدهاند. تمامی اعضای تیم به همراه یک استاد اسکرام که نقش رهبر را بازی میکند، سختی کارها و وظایف کوچک تعیین میشوند تا همه اعضای تیم در مراحل مختلف تقسیم کار و ددلاینها به توافق برسند. این کار تیمی باعث میشود تا فرد از مزایای اجتماعی اقدامات بهره ببرد و از طریق حسابی که دیگران بر کار او گذاشتهاند، خود پیگیر اتمام کار شود.
سیستم پاداشدهی مغز به زندگی اجتماعی واکنش زیادی نشان میدهد. به همین خاطر است که فکر دیگران و حتی برخی از غریبهها میتواند برای ما مهم باشد. تنبلی و تعلل یک رفتار خودتخریبی محسوب میشود که منجر به اتلاف وقت، افزایش استرس و در نتیجه عملکرد ضعیفتر کار میشود.
شاید این جمله را در کانالهای انگیزشی زیادی شنیده باشید که اگر میخواهی به اهدافت برسی آنها را با هیچ کس در میان نگذار. و یا اگر ایدهای داشتی آن را به کسی نگو تا فکر نکنند که انجام دادن آن وظیفه تو است. خب حقیقت این است که این جملات انگیزشی و به ظاهر «خفن» هیچ کاربردی در سیستمهای حرفهای نخواهند داشت! اگر شما خود را عضو رسمی یک تیم میدانید و با اعضای آن یک هدف مشترک را دنبال میکنید، این وظیفه شما نسبت به خودتان است که ایدههایتان را با باقی اعضا در میان بگذارید و یک وضعیت برد-برد برای خود و تیمتان رقم بزنید.
بر اساس آمار ذکر شده این که وظیفه و کار تعیین شده خود را به شخص دیگری بگویید باعث میشود تا نسبت به قول یا حرفی که زدهاید بیشتر پایبند بمانید و متودولوژی اسکرام بر این تعهدات اجتمای تمرکز ویژهای دارد.
آماده سازی، تنظیم، بازرسی و سازگاری
اگر میخواهید تا بزرگترین مشکلی را که مانع از دستیابی کامل به پتانسیلهای شما میشود از میان بردارید تمامی موارد بالا را در کار خود لحاظ کنید تا بتوانید بهرهوری شخصی خود و تیمتان را بالا برده و تعلل و تنبلی را از بین ببرید.
اگر تابحال تجربهای از متدهای مختلف مانند اسکرام در کسب و کار خود داشتهاید میتوانید ما را هم از آن ها مطلع کنید. همچنین اگر نظر و یا سوالی داشتید میتوانید آن را در بخش کامنتها مطرح کنید تا همکاران ما در اسرا وقت پاسخگوی شما باشند.
نوشتن دیدگاه