همه ما میدانیم که زمان یک منبع غیر قابل تجدید و بدون قیمت است. اما به نظر میرسد گاها این موضوع را فراموش میکنیم. مخصوصا وقتهایی که غرق انجام کاری هستیم و گذر این منبع با ارزش را حس نمیکنیم. اگر بتوانیم حواس پرتیها را کنار بزنیم و برای کارهای مهم یک اولویت بندی منظم تعیین کنیم، به ظرفیت و سرعت واقعیمان در انجام کارها پی خواهیم برد.
این سوال را از خودتان بپرسید: آیا در طول روز آگاهانه به سمت انجام کارهای مد نظرتان میروید یا قبل آنکه متوجه شوید خود را در روزمرگی و انجام کارهایی میبینید که از بیرون به سمت شما پرتاب شده اند؟ در هر صورت زمان طلاست و این گنج برای هر کس محدود است. بنابراین وظیفه شماست که از بین انبوه کارها، وظیفهها، علایق و حواسپرتیها زمانتان را بر اساس هدفی که در زندگی دارید مدیریت کنید. نکته اینجاست که قابلیت ما در کنترل امور و بازدهی دادن همیشه بیشتر از آن است که فکرش را میکنیم.
امروز به سه استراژی مهم میپردازیم که به ما یاد میدهند چگونه در شرایط مختلف بتوانیم بلافاصله کنترل امور را بدست بگیریم و زمانمان را مدیریت کنیم:
۱- از آخر به اول شروع کنید
قبل از شروع هفته، مهمترین کارهایی که باید انجام دهید را مشخص کنید و در ذهنتان دورنمایی از نتیجهای که به دنبال آن هستید داشته باشید. سعی کنید لیستتان را به ۳ یا نهایت ۵ مورد محدود کنید و آنها را بر اساس درجه سختیشان طبقهبندی کنید. توجه داشته باشید که کارهای مشابه در یک روز قرار نگیرند. برای هر یک از این کارها بازه زمانی مشخصی را تعیین کنید و با حس فوریت تمام به آنها بپردازید. هنگامی که در سرتان انبوه حواسپرتی ها شروع به سیگنال دادن کردند و حوصله و وانگیزه اولیهتان از دست رفت این سوال را از خودتان بپرسید: آیا بها دادن به این حواس پرتی در راستای دستیابی به هدفی است که برای امروزم تعیین کرده بودم؟ خودتان به آسانی متوجه میشوید که پاسخ این سوال در ۹۰ درصد مواقع منفی است. اگر هم این حواس پرتی در راستای اهدافتان بود میتوانید ایدهتان را بر روی یک کاغذ بنویسید و پس از اتمام کار در فرصت مناسب به ارزیابی آن بپردازید.
این حواسپرتیها ممکن است هر چند وقت یکبار در ذهنتان اعلام حضور کنند اما تعداد دفعات نشر این امواج از آن چه که فکر میکنید کمتر است. هنگامی که به این حواسپرتیها پاسخ منفی میدهید عزت نفس در وجودتان افزایش مییابد و در تصمیماتتان قاطعتر میشوید. این خود راه را برای حواسپرتی های آینده سد میکند که باعث میشود سرعت و دقت عملتان رشد کند.
موفقیتتان را در پایان هفته نسبت به دستیابیهایی که داشتید ارزیابی کنید. هدف گذاری شما به این گونه باشد که حداقل تا ۹۰ درصد از کار را در آخر هفته تکمیل کرده باشید و کارهای باقی مانده را به هفته آینده موکول کنید.
۲- با حواسپرتیها مقابله کنید
شاید اجتناب از وقت گذرانی با دوستان، تکنولوژی و بقیه عوامل مزاحم و جذاب در برابر کار و تلاش سخت به نظر برسد. اما هیچوقت نباید فراموش کرد که هرکس مسئول انتخابهای خودش است. بهترین انتخاب چیست؟ مقابله با حواسپرتیها. در حال حاضر شما اولویتهای خودتان را میشناسید. و احتمالا میدانید در صورت به تعویق انداختن دائمی این اولویت ها چه خواهد شد. پس چرا ریشه فتنه را قبل از تولد خشک نکنیم؟ حواسپرتیها را آگاهانه برای آنچه که هستند بشناسید و تشخیصشان دهید. درک کنید که با درگیر کردن ذهن با این حواسپرتیها زمان گرانبهای خود را از دست میدهید. زمانی که میتواند صرف انجام مهمترین کارهای ممکن در مسیر اهداف شما شود.
موفقیت خود را ارزیابی کنید که چگونه هربار آگاهانه از حواسپرتیها اجتناب میکنید. به یاد داشته باشید که موفقیت به معنای عدم وجود حواسپرتی نیست. بلکه راه رشد، آگاهی از این حواسپرتیها و شجاعت اجتناب از آنهاست.
۳- نتایج را ارزیابی کنید
این همان مرحله ایست که بسیاری از آن غافل میمانند و پس از هر برنامهریزی دوباره مرتکب همان اشتباهات گذشته میشوند. با نگاهی دقیق به عملکرد خود میتوانید تعیین کنید که کجای کار میتواند مشمول تغییرات و بهینه سازی شود. دو بازه مهم در ارزیابی فردی، کلیدی هستند: ارزیابی روزانه و هفتگی. در حالی که ذهنتان دید تازه ای نسبت به وقایع روز را دارد، در پایان هر روز یک ارزیابی سریع و مختصر از خود به عمل آورید. آیا کاری هست که بتوان آن را حذف کرد؟ اگر چنین موردی وجود دارد زمانش را خالی کنید و تأثیر آن را در سرعت و عملکرد خود در نظر بگیرید. از خودتان بپرسید که این عمل برای اصول خودتان مثبت است یا منفی. هر چه که در راستای اهدافتان قرار ندارد را رها کرده و به انجام کارهای هم سو با خواستههای اصلیتان بپردازید.
در پایان هفته یک ارزیابی کلی صورت دهید. الگوها و عادات را تشخیص دهید. آیا بازه زمانی مشخصی وجود دارد که در آن بیشترین بهرهوری را از خود نشان داده باشید؟ در مورد حواسپرتیهای مکرر چطور؟ هرچه را که پیدا میکنید فرای مشاهداتش بروید و وارد عمقش شوید. برای دستیابی به بهترین نتایج و بهینهترین حالت مدیریت زمان از آنچه در الگوهای رفتاری خود کشف میکنید استفاده کنید.
حرف آخر: «به دام روزمرگی نیوفتید و وارد فعالیتهای بیهوده نشوید.»
ذهنتان دائما بر موفقیت و اهدافتان متمرکز باشد. با استفاده از راهکارها در مدیریت زمان قدرتمند ظاهر شوید و سرعت رشد خودتان را به حداکثر برسانید.
نوشتن دیدگاه