وردپرس چیست؟ خیلی کوتاه میتوان گفت که وردپرس در اصل سادهترین و محبوبترین روش برای طراحی سایت یا بلاگ است. در حقیقت بیش از ۳۵.۲ درصد از کل سایتهای اینترنتی تحت وردپرس کار میکنند. این یعنی بیش از یک چهارم سایتهایی که هر روزه به آنها سر میزنید توسط وردپرس ساخته شدهاند و به وسیله آن مدیریت میشوند.
اگر بخواهیم توضیح فنیتر و تکنیکالی داشته باشیم باید اول این را در نظر بگیریم که وردپرس در اصل یک سیستم مدیریت محتوا یا همان CMS است. اگر با برنامههای تحت وب CMS آشنایی ندارید، پیشنهاد میکنم مطلب دیگر سایت را با عنوان « سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟ » را مطالعه کنید.
وردپرس یک CMS منبع باز تحت لیسانس GLv2 میباشد. به این معنی که هر کسی میتوان از آن به طور رایگان استفاده کند و یا هر تغییری را در قالب و هسته آن برای خود ایجاد کند.
با نسخهای از وردپرس که هم اکنون موجود است طراحی سایت برای بسیاری از افراد ممکن شده است. حتی افرادی که دانشی در زمینه برنامهنویسی ندارند.
چه سایتهایی را میتوان با وردپرس طراحی کرد؟
تا همین چند سال پیش وردپرس به عنوان یک ابزار برای ساختن بلاگ بکار میرفت و امکان ساخت سایتهایی با کاربردهای دیگر به وسیله وردپرس ممکن نبود. البته این موضوع برای سالهاست که دیگر صدق نمیکند و به لطف تغییر اساسی در هسته برنامه، اکوسیستم گسترده کاربران و افزونهها و مضامین بی شمار، امروزه دیگر تقریبا هر سایتی را میتوان به وسیله ورد پرس طراحی کرد.
در حال حاضر ن تنها سایتهای تجاری زیادی تحت وردپرس عمل میکنند بلکه محبوبترین روش برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی برای کسب و کارهای کوچک نیز محسوب میشود.
به وسیله وردپرس قادر خواهید بود تا سایتهایی از قبیل موارد زیر را طراحی کنید.
- سایت تجاری
- فروشگاه اینترنتی
- بلاگ
- نمونهکار
- رزومه
- شبکه اجتماعی
- فرم
- انجمن عضوگیری
و تقریبا هر سایتی که مشابه آن وجود داشته باشد.
وردپرس چه زمانی ساخته شد و چه کسی آنرا توسعه داد؟
وردپرس در اصل به عنوان یک پروژه مستقل در سال ۲۰۰۳ ایجاد شد که جایگزیت طرح قبلی آن یعنی cafrlog بود.
وردپرس یک نرمافزار منبعباز است. بنابراین باید انتظار داشت که جامعه بزرگی از توسعهدهندگان در ساخته شدن آن مشارکت کردهاند و هر روز آن را ارتقا میدهند. اما اگر بخواهیم به ریشههای وردپرس برگردیم، باید گفت که ایده وردپرس حاصل همکاری مت مولنوگ و مایک لیتل است.
از آن زمان مت مونلوگ چهره وردپرس معرفی میشود. او همچنین بنیانگذار شرکت Automattic است که کار پشتیبانی سرویس wordpress.com را عهده دار است.
تفاوت wordpress.com و wordpress.org چیست؟
خیلی از افراد زمانی که به تازگی با نرمافزار وردپرس آشنا میشوند و آن را در گوگل سرچ میکنند، ممکن است در لیست سایتها با دو سایت همنام با دامنههای متفاوت روبرو شوند و این موضوع آنها را گیج کند. در اصل این دو سایت کاملا با یکدیگر متفاوت هستند و خدمات جداگانهای را ارائه میدهند.
- سایت org ارائه دهنده نرمافزار مدیریت محتوای منبع باز و رایگان وردپرس که میتوانید به راحتی آن را در هاست اینترنتی خود نصب کنید و سایت خود را پس از ایجاد کردن به وسیله آن مدیریت کنید.
- اما سایت com یک سایتساز پولی است که در ازای پرداخت هزینه میتوانید به طور اتوماتیک سایت خود را طراحی کنید و همزمان هاست و دامنه خود را ثبت کنید. برای استفاده از این سیستم تقریبا به هیچ دانشی در زمینه طراحی سایت نیاز پیدا نخواهید کرد و کار با آن بسیار آسان است. اما به نسبت دریافت نرمافزار از wordpress.org و نصب آن بر روی هاست خود با محدودیتهای بسیاری در زمینه طراحی مواجه خواهید شد.
تا اینجای کار فقط در نظر داشته باشید که وقتی حرف از وردپرس میشود منظورمان همان سیستم مدیریت محتوا wordpress.org است. به خصوص اینکه برای استفاده از سیستم wordpress.com سیستمهای پرداختی برای ایران مسدود هستند و عملا کاربردی برای ما نخواهند داشت.
اگر قصد دارید تا اولین سایت خود را با وردپرس ایجاد کنید، تنها کافیست برای خرید هاست و دامنه مورد نظرتان اقدام کنید و به سادگی وردپرس را در آن نصب کنید.
در حال حاضر چه کسانی از وردپرس استفاده میکنند؟
امروزه اشخاص برای سادهترین کارها تا بزرگترین سازمانها برای اداره سیستمهای پیچیده اینترنتی خود از وردپرس استفاده میکنند. برای مثال سایتهای معتبری همچون بلاگ رسمی مایکروسافت و سایت کاخ سفید از همین سیستم استفاده میکنند. در داخل هم سایتهای زیادی هستند که اگر یکبار در سایتهای ایرانی وبگردی کرده باشید نام آنها به چشمتان خورده است. برخی از این سایتها را در لیست زیر میتوانیم مشاهده کنیم.
سایتهای ایرانی معروف تحت وردپرس:
- دانلودها - com
- مجله دیجیکالا - com/mag
- رضا صادقی - com
- دکتر سلام - ir
- چطور - com
- یاس دانلود - com
- و ...
سایتهای خارجی معروف تحت وردپرس:
- مرسدس بنز
- سایت رسمی کشور سوئد
- نیویورک تایمز
- بی بی سی آمریکا
- سونی میوزیک
- پلیاستیشن
- و ...
چرا وردپرس به عنوان محبوبترین سیستم مدیریت محتوا شناخته شده است؟
در حال حاضر ۳۵.۲٪ از تمامی سایتهای اینترنتی توسط وردپرس ساخته شدهاند و به وسیله آن مدیریت میشوند. و همینطور که اشاره کردیم سایتهای بزرگی از آن استفاده میکنند.
اما شما چطور؟ آیا وردپرس به کارتان خواهد آمد؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا بیایید تا برخی از بهترین ویژگیهای وردپرس را با هم مرور کنیم و بفهمیم چه چیزی این نرمافزار را تا این حد محبوب کرده است:
وردپرس رایگان و منبع باز است
یکی از بزرگترین مزیتهای وردپرس این است که این نرمافزار رایگان و منبع باز است. این یعنی برای ساختن یک سایت تنها کافی است هزینه اندک هاست و دامنه را پرداخت کنید و تا هر زمان که خواستید از خدمات و به روز رسانیهای وردپرس بهره ببرید. این موردی است که برای کمپانی رقیب وردپرس یعنی Squarespace صدق نخواهد کرد.
بعلاوه منبع باز بودن ورد پرس این امکان را ایجاد میکند تا به تمهای گرافیکی و افزونههای عملکردی بیشماری دسترسی داشته باشید که با آنها سایت مورد نظر خود را با کاربردهای مورد انتظارتان طراحی کنید.
وردپرس گسترده است
حتی اگر هیچ دانشی در زمینه برنامهنویسی PHP و طراحی سایت نداشته باشید میتوانید به راحتی به لطف اکوسیستم بزرگ وردپرس، تمها و افزونههای مورد نظر خود را اضافه کیند:
- تم – تم سایت مشخص میکند که ظاهر سایت به چه شکلی باشد و چارچوب اصلی آن چه باشد. ( در تمها اکثرا چارچوب کلی مشخص شده و شما برای طراحی میتوانید رنگها، تصاویر، فونت و از این دست تغییرات را ایجاد کنید. برخی دیگر هم برای چارچوب کلی هر صفحه ممکن است چند گزینه را در اختیارتان قرار دهند تا تمامی صفحات سایت شبیه به یکدیگر نشوند.)
- افزونه – افزونهها نحوه عملکرد و توابع سایت را تغییر میدهند. افزونهها میتوانند برای چیزهای کوچکی مثل ایجاد فرم تماس، تا تهیه یک فروشگاه اینترنتی استفاده شوند.
درحال حاضر بیش از ۵۰،۰۰۰ افزونه رایگان و ۵۰۰۰ تم رایگان برای کاربران موجود است و به جز این موارد افزونهها و تمهای پولی با کیفیتهای بالاتر نیز موجود هستند. بعلاوه هر زمان که خواستید میتوانید افزونه یا تم مورد نظر خود را به افراد حرفهای سفارش دهید و سایت نیمه اختصاصی خود را داشته باشید.
نصب وردپرس آسان است
نصب وردپرس به راحتی نصب یک بازی در کامپیوتر شخصیتان است!
در حال حاضر اکثر مراکز ارائه هاست وردپرس را در پلنهای خود جای دادهاند و این یعنی میتوانید به محض خرید هاست با وردپرس کار کنید. اگر هم وردپرس بر روی هاست شما نصب نشده بود میتوانید به راحتی با سرکت ارائه دهنده هاست خود تماس بگیرید و از آنها درخواست کنید تا در اضای مبلغی نا چیز وردپرس را در سایت شما نصب کنند.
یافتن راهنمایی و آموزش برای وردپرس آسان است
از آنجایی که وردپرس کاربران زیادی دارد و محبوبیت آن بالاست، در صورت بروز مشکل یا ایجاد سوال از راههای زیادی میتوانید اقدام کنید. راههایی مثل
- بلاگهای آموزشی
- فیلمهای آموزشی
- فرمها
- گروههای برنامهنویسی در شبکههای اجتماعی
- و...
بنابراین آیا وردپرس بهترین راه برای ایجاد و مدیریت سایت است؟
وردپرس محبوبترین روش برای ساختن هرگونه وبسایت است. از بلاگ شخصی گرفته تا ساختن یک فروشگاه آنلاین.
اما این محبوبترین به معنای بهینهترین و بهترین نیست. در مطلب قبلی سایت تحت عنوان «سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست؟» گفتیم که نمیتوان گفت کدام یک از سیستمهای مدیریت محتوا بر دیگری برتری دارند و یا حتی کدام برای چه کاری مناسبتر است. هر کسی بنا به دید خود میتواند نرمافزار خود را انتخاب کند و این را همیشه باید در نظر داشت که در صورت داشتن بودجه کافی، همیشه گزینه طراحی سایت اختصاصی با سیستم مدیریت محتوای اختصاصی موجود است.
اما بدون شک میتوان گفت که وردپرس امتحان خود را در میان کاربران پس داده و با وجود محدودیتهایش کار خیلیها را راه انداخته است. همین موضوع باعث میشود که وردپرس به عنوان یکی از بهترین انتخابها برای ورود به دنیای طراحی سایت حرفهای مطرح شود. بنابراین اگر قصد دارید سایت خود را طراحی کنید و یا میخواهید طراحی سایت را به صورت حرفهای آغاز کنید میتوانید اولین سایت وردپرسی خود را همین حالا تاسیس کنید. همچنین اگر به طراحی سایت علاقه مندید میتوانید مسیر یادگیری مطالعاتی ما را در انتهای همین پست دنبال کنید. اگر هم سوالی در این زمینه داشتید کافیست آن را در بخش کامنتها ذکر کنید تا در اسرا وقت به آن پاسخ داده شود.
دیدگاه ها
محمد
سلام
میبخشید اگه از لینک خرید هاست خودتون هاست تهیه کنیم پشتیبانیتون میتونن وردپرس رو نصب کنن؟
کیانوش آسترکی
درود بر شما.
بله. لطفا بعد از خرید تیکت بزنید. همکاران ما در اسرع وقت براتون نصب میکنن.
نوشتن دیدگاه