سیستم مدیریت محتوا یا به اختصار CSM(content management system) در واقع یک نرمافزار تحت وب است که به کاربران کمک میکند تا بدون نیاز به داشتن دانش فنی و تخصصی در سایت خود محتوا ایجاد کنند و آنها را در صورت نیاز مدیریت و اصلاح کنند.
همچنین امروزه این امکان وجود دارد که با استفاده از سیستم مدیریت محتوا بدون نوشتن حتی یک خط، کد وبسایت خود را ایجاد کنید و به طراحی سایت بپردازید.
در واقع سیستم مدیریت محتوا رابطی بین دادههای شما با نمای سایت است تا با استفاده از آن بتوانید بهجای ساخت صفحات استاتیک HTML سایت را از ابتدا پویا جلو ببرید و به جای نگرانی بر زیر ساختها به نمای سایت توجه کنید.
سیستم مدیریت محتوا چگونه کار میکند؟
برای درک بهتر عملکردهای نرم افزارهای مدیریت محتوا قرار است که گشتی کوتاه به وردپرس بزنیم( وردپرس یکی از محبوبترین سیستمهای مدیرت محتواست).
بیایید تا با ایجاد یک محتوای متنی کار را شروع کنیم. بد نیست بدانید که برای انجام این کار بدون سیستم مدیریت محتوا باید فایل HTML را جدا میساختیم و آن را در سرور خود بارگذاری میکردیم.(خیلی پیچیده میشد. اینطور نیست؟).
با داشتن یک سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس قادر خواهید بود تا متن خود را در یک پنل که شباهت زیادی با برنامه word مایکروسافت دارد وارد کنید. پست کردن یک مطلب با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس میتواند به سادگی پست کردن یک عکس در صفحات مجازی مثل اینستاگرام باشد.
نمایی از پنل ایجاد پست در وردپرس:
به طور مشابه با پستها، برای بارگذاری و مدیریت رسانههای مختلف مانند تصاویر و ویدیوها میتوانید به جای برقراری ارتباط مستقیم با سرور با فهرست رسانهای خود در تعامل باشید.
نمایی از فایل منیجر وردپرس:
این را در نظر داشته باشید که سیستم مدیریت محتوا فقط یک رابط شماتیک برای ارتباط با سرور و بکاند سایت نیست و شما اغلب در آن تعیین میکنید که محتوا در آن چگونه برای بینندگان سایت نمایان باشد یا به عبارت دیگر فرانتاند سایت چگونه باشد.
همچنین بخوانید: معرفی کامل زبانهای برنامه نویسی فرانتاند و بکاند
یک سیستم مدیریت محتوا از چه چیزی تشکیل شده است؟
اگر بخواهیم در سطح فنیتری یک سیستم مدیریت محتوا را بررسی کنیم میتوان گفت یک سیستم مدیریت محتوا از دو بخش اصلی تشکیل شده است:
- یک برنامه مدیریت محتوا یا CMA: یعنی همان بخشی که به شما امکان میدهد محتوا را در سایت خود اضافه کرده و مدیریت کنید.
- یک برنامه تحویل محتوا یا CDA: که در واقع فرآیندهای بکاند سایت را مدیریت میکند فایلها چگونه در سرور ذخیره شده و به کاربر سایت نمایش داده شوند.
محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا کدامند؟
در حال حاضر وردپرس محبوبترین سیستم مدیریت محتوا محسوب میشود. با اینکه سیستمهای زیادی در بازار وجود دارند اما امروزه بیش از ۳۵ درصد از سایتهای فعال اینترنتی از وردپرس استفاده میکنند.
اما به غیر از وردپرس، سیستمهای مدیریت محتوای دیگری هم همچون موارد لیست زیر مورد توجه توسعه دهندگان قرار میگیرند. سیستمهایی مثل:
- Joomla
- Drupal
- Magento
- Wix
- TYPO3
به جز موارد بالا، CMSهای دیگری هم وجود دارند که برای عموم کمتر شناخته شدهاند و به طور سفارشی برای هر شخص یا سازمان طراحی میشوند. به آنها سیستم مدیریت محتوای اختصاصی هم گفته میشود و به خاطر طراحی سفارشی و بهینه، هزینه بیشتری را با خود به همراه میآورند.
با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا چه سایتهایی میتوان طراحی کرد؟
میتوان به صراحت گفت که امروزه سیستمهای مدیریت محتوا از طراحی انعطاف پذیری برخوردارند و تقریبا هرگونه سایتی را میتوان با آنها طراحی کرد. اگرچه سیستمهایی وجود دارند که برای اهداف خاصی بهینهتر شدهاند. مثلا سیستم مدیریت محتوای Magento برای فروشگاه اینترنتی بهترین گزینه است اما تقریبا با تمامی موارد بالا یا همان سیستمهای محبوب تقریبا ساخت هر سایتی که ایده انقلابی خاصی نداشته باشد ممکن است. منظور از ایده انقلابی در اینجا فرآیندیاست که تا کنون مورد استفاده قرار نگرفته باشد. برای مثال با سیستم مدیریت محتوای وردپرس شما قادر خواهید بود تا قالب سایتهای زیر را طراحی کنید:
- سایت ایستا
- بلاگ
- فروشگاه اینترنتی
- فرم اینترنتی
- شبکه اجتماعی
- آموزشگاه آنلاین
- سایت عضو گیری
- سایت رزومه
- و غیره
بهترین سیستم مدیریت محتوا یا CMS کدام است؟
این سوال مثل این میماند که بپرسیم بهترین طعم بستنی چیست؟! قطعا هر کسی یک انتخابی دارد و برای انتخاب خودش هم دلایلی را میپذیرد و هر کس ممکن است در کار کردن با یکی از این سیستمهای مدیریت محتوا راحتتر باشد.
حالت ایدهآل این است که اگر قصد طراحی سایت حرفهای را دارید، کار را به کاردان بسپارید تا طراحان و برنامهنویسهای حرفهای یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی برای شما تهیه کنند. استفاده از یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی این مزیت را دارد که در بهره اول عامل اضافهای برای سایت وجود نخواهد داشت. برای مثال اگر سایت شما یک سایت انتشار آگهی باشد دیگر به ابزارهای یک سایت خبری نیاز نخواهید داشت و در نتیجه با طراحی بهینیه سایت سبکتر و سریعتری خواهید داشت. در بهره دوم هم این موضوع مطرح میشود که دیگر نیازی به افزونهها نخواهید داشت و ابزار مورد نیاز شما در همان مرحله طراحی در هسته برنامه جای خواهند گرفت.
نمای سیستم مدیریت محتوای اختصاصی سایت ستروکیت:
اما اگر بودجه کافی برای طراحی یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی ندارید و یا اصلا ایدهای که برای طراحی سایت دارید شامل مورد خاصی نمیشود،با کمی حساب و کتاب ساید بتوان گفت که همان وردپرس بهترین گزینه است. از این رو که افراد زیادی از وردپرس استفاده میکنند و آموزشهای آن به وفور یافت میشود.
چگونه با استفاده از سیستم مدیریت محتوا یک سایت بسازیم؟
میخواهید اولین سایت خود را راه اندازی کنید؟ اگر همینطور است تنها کافیست مراحل ساده زیر را دنبال کنید:
نوشتن دیدگاه