یکی از مهمترین مهارتهای عصر کنونی، توانایی نوشتن برنامههای کامپیوتریست. امروزه رایانهها دیگر تقریبا در هر صنعتی وارد شدهاند. این کامپیوتر میتواند حالت خودکار پرواز در هواپیما باشد یا در سرعت سنج دوچرخهتان. به عبارتی کامپیوتر تمام زندگی ما را احاطه کرده است.
به لطف این ماشینها مقیاس تمامی کسب و کارها بالا رفته و روزهای قلم و خودکار به پایان رسیدهاند. در حال حاضر برای ذخیره دادهها و اطلاعات قطعا به رایانه نیاز پیدا خواهید کرد.
امروزه جوامع توسعه دهندگان و برنامهنویسان با سرعت بیشتری درحال رشد است. هر روزه زبانهای برنامهنویسی جدیدتری برای تمامی افراد(مبتدی و حرفهای) عرضه میشوند که هر کدام کاربرد خاص خود(برنامهنویسی دسکتاپ، طراحی سایت، اپلیکیشن موبایل، توسعه بازیهای رایانهای، سیستم توزیع و غیره) را دارند. اولین سوالی که در ذهن هر فرد مبتدی شکل میگیرد این است که برنامهنویسی را از کجا شروع کنم یا از چه زبانی برنامه نویسی را آغاز کنم. در مطلب امروز نگاهی به بهترین زبانهای برنامهنویسی در سال ۲۰۲۰ میاندازیم و آنها را از نظر آینده، فرصتهای شغلی و درجه سختی برای یادگیری بررسی میکنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
۱- پایتون Python
بدون شک پایتون صدر نشین لیست ماست. بسیاری از افراد زبان پایتون را بهترین زبان برنامهنویسی برای شروع برنامهنویسی معرفی میکنند. پایتون یک زبان برنامهنویسی سریع، کاربردی و نسبتا آسان است که به طور گسترده برای توسعه وباپلیکیشنها و برنامههای کامپوتری مورد استفاده قرار میگیرد. سایت های یوتیوب، اینستاگرام و پینترست همگی با زبان پایتون توسعه داده شدهاند. پایتون پشتیبانی فوقالعادهای از کتابخانههای مختلف را به کاربر ارائه میدهد و جامعه توسعهدهنگان بزرگی را دارا است. این زبان میتواند برای نقطه شروع بهترین گزینه برای مبتدیان باشد. تقاضای برنامهنویس برای زبان پایتون روز به روز افزایش مییابد و از بابت وجود فرصتهای شغلی زبان پایتون دستتان را خالی نخواهد گذاشت. امروزه بسیاری از استارتآپها از پایتون به عنوان زبان بکاند خود استفاده میکند و این باعث میشود فرصت خوبی برای برنامهنویسهای FullStack ایجاد شود.
مزایا:
- ایجاد و استفاده آسان از کلاسها و اشیاء به لطف ویژگی OOP
- پشتیبانی گسترده از کتابخانهها
- تمرکز بر خوانا بودن کدها
- قابلیت مقیاس پیچیدهترین برنامهها
- ایدهآل برای ساخت نمونههای اولیه و تست سریعتر ایدهها
- منبع باز(OpenSource) با حمایت جامعه در حال رشد
- پشتیبانی از تمامی سیتم عاملها
- یادگیری آسان برای مبتدیان
معایب:
- غیر بهینه برای رایانشهای سیار(mobile computing)
- سرعت پایین به علت پردازشهای درونی به منبع زبان
- نابالغ بودن لایه دسترسی دیتابیس
۲- جاوا
زبان برنامهنویسی جاوا، یکی دیگر از زبانهای پرطرفدار است که در میان شرکتهای بزرگ از محبوبیت زیادی برخوردار بوده و تا به امروز دهها سال است که این رویه ادامه داشته است. جاوا به طور گستردهای برای ساخت وباپلیکیشنهایی در مقیاس سازمانی بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. دلیل گزینش جاوا توسط سازمانهای بزرگ پایداری این زبان است. اگر قصد دارید شغلی مبتنی بر توسعه در یک سازمان بزرگ را بر عهده بگیرید جاوا زبانی است که باید به سمت آن بروید. اما خوب است بدانید که جاوا در توسعه برنامههای اندروید نیز کاربرد گستردهای دارد. امروزه تقریبا هر تجارتی که قصد ورود به فضای اینترنت را داشته باشد، به علت میلیونها کاربر اندرویدی موظف است که برنامه خود را توسعه دهد. با داشتن دانش کافی از چارچوب Android Studio و مهارت در جاوا قادر خواهید بود تا به توسعه برنامههای اندرویدی بپردازید.
مزایا:
- فراوانی کتابخانههای منبع باز
- تخصیص حافظه به صورت خودکار
- دنبال کننده الگوی OOP
- مولتیپلتفرم به لطف ویژگی JVM(قابلیت توسعه و اجرا بر روی تمامی سیتم عاملها)
- دسترسی ایمن به کلاسها
- ایدهال برای رایانش توزیع شده
- ارائه انواع API برای انجام کارهای مختلف از جمله اتصال بانک اطلاعاتی، شبکه سازی و تجزیه تحلیل XML
معایب:
- عدم وجود الگوهای ساختاری
- مدیریت پر هزینه حافظه
- سرعت کم به نسبت زبانهای قدرتمند هم رده مانند زبان C و C++
۳- C و ++C
زبانهای برنامهنویسی C و C++ عضو جدایی ناپذیر دنیای برنامهنویسی هستند. تقریبا تمامی سیستمهای سطح پایین(نزدیک به زبان ماشین) مانند سیستم عاملها، سیستم فایلها و غیره با C و C++ نوشته شدهاند. اگر میخواهید یک برنامهنویس سطح سیستمی باشید این دو زبان، زبانهایی هستند که باید آنها را یاد بگیرید. زبان C++ به دلیل سرعت و پایداری بالا مورد استفاده برنامهنویسان حرفهای قرار میگیرد. C++ همچنین STL یا همان الگوی استاندارد کتابخانهای را در اختیار توسعه دهندگان قرار میدهد. STL مجموعهای از کتابخانههای آمادهای را برای ساختار دادههای مختلف، عملیات حسابی و الگوریتمها محیا میکند. پشتیبانی کتابخانهای در کنار سرعت بالا این زبانها را در صنعت محبوب میکند.
مزایا:
- دسترسی به مجموعه وسیعی از کتابخانهها و کامپایلرها برای کارهای مختلف/ C++
- دسترسی راحت به اشیاء پنهان یا مسدود شده توسط سایر زبانهای برنامهنویسی/ C
- اجرای سریع برنامهها به نسبت اکثر زبانهای برنامهنویسی/ C/C++
- زبان پایه برای درک بهتر زبانهای پیچیده/ C/C++
- مولتی پلتفرم / C++
- روال محور به همراه گروهی از ماژولها و توابع( این مورد اشکال زدایی و آزمایش برنامه را آسانتر میکند)/ C
- برنامههای بهینهتر و قابل درک/ C/C++
- وجودکتابخانه توابع غنی/ C++
- نزدیکی به زبان سختافزار و در نتیجه عملکرد بالا/ C/C++
- دامنههای متنوع کاربردی مثل بازیهای رایانهای، برنامههای شبیهسازی حرفهای و برنامههای Real-time ریاضی/ C++
معایب:
- متود پیچیده/ C/C++
- عدم پشتیبانی از فضای نام/ C
- صرف انرژی زیاد برای چالشهای برنامهنویسی مدرن و ساده/ C
- شیگرایی نا کارآمد در مقایسه با دیگر زبانهای که بر OOP مبتنی هستند/ C++
- نیاز به ایجاد ساختارهای دست بالا به صورت دستی/ C
- عدم وجود سیستم تخصیص حافظه پویا/ C/C++
- عدم امکان بررسی در زمان اجرا/ C/C++
- دشوار به عنوان اولین زبان برنامهنویسی/ C/C++
- کتابخانه استاندارد کوچکتر/ C
۴- جاوا اسکریپت
جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی فرانتاند است و بیشترین کاربرد آن در طراحی سایت خلاصه میشود. در اصل جاوا اسکریپت برای تعامل ظاهر صفحات وب مورد استفاده قرار میگیرد و رفتار صفحه را تعریف میکند. به عنوان مثال وقتی در سایتی بر روی منویی کلیک میکنید و از پایین آن گزینههای منو به صورت انیمیشن ظاهر میشوند، در اصل منطق این کار با استفاده از جاوا اسکریپت تعریف شده است. امروزه بسیاری از شرکتها به خصوص استارتآپها از Node.JS که میتنی بر جاوا اسکریپت است برای توسعههای بکاند خود استفاده میکنند. Node.JS به توسعه دهندگان این اجازه را میدهد تا از جاوا اسکریپت برای اسکریپتنویسی در سمت سرور استفاده کنند. در این حالت دادهها قبل از ورود به مرورگر کاربر به صورت پویا ارسال خواهند شد. از این رو اکنون با Node.JS این امکان فراهم شده تا با فراگیری یک زبان زبان برنامهنویسی بتوانید توسعههای فرانتاند و بکاند را به تنهایی انجام دهید. اگر قصد ورود به دنیای طراحی سایت حرفهای را دارید و میخواهید به یک استارتآپ وارد شوید، یادگیری جاوا اسکریپت را حتما در نظر بگیرید.
مزایا:
- سرعت بالا در فرانتاند
- ساخت رابط کاربری حرفهایتر در صفحات وب
- تنوع بالا
- بهینه شده برای برنامهنویسی وب
- کاهش تقاضا از سرور و اجرا در سیستم کاربر
- به روزرسانی های منظم از طریق مشخصات ECMA
- اجرای ساده ( تنها با استفاده از یک مرورگر مثل گوگل کروم)
- منابع یادگیری فرآوان و پشتیبانی جامع
- قابل استفاده برای ساخت طیف متنوعی از برنامهها
- تعامل فوقالعاده با سایر زبانهای برنامهنویسی
معایب:
- عدم وجود کپی کردن یا معادل سازی یک متود
- تنها میراث منفرد را مجاز میداند
- امکان تفسیر متفاوت در مرورگرهای متفاوت
همچنین بخوانید: معرفی کامل زبانهای برنامه نویسی فرانتاند و بکاند
۵- PHP
در حال حاضر PHP محبوبترین زبان برنامهنویسی بکاند در طراحی سایت است. اگرچه PHP در رقابت سختی با پایتون و جاوا اسکریپت قرار دارد اما همچنان به توسعه دهندگان زیادی احتیاج خواهد شد. کسانیکه قصد دارند برنامهنویسی بکاند را در طراحی وب سایت به طور تخصصی دنبال کنند به سمت این زبان بروند. پیشنهاد میکنیم اگر به طراحی سایت علاقه دارید مقاله دیگر سایت ما تحت عنوان «معرفی کامل زبان برنامهنویسی PHP» را مطالعه کنید.
مزایا:
- فرآوانی در کتابخانههای قدرتمند
- شروع آسان برای ساخت صفحات وب
- اشکال زدایی با Xdebug
- پشتیبانی عظیم و جامعه بزرگ
- ابزارهای اتومیشین برای آزمایش برنامهها
- پشتیبانی از پارادایمهای برنامهنویسی شیگرا
معایب:
- کند بودن زبان به نسبت زبانهای بکاند دیگر
- نیاز به دقت بالا در بحث امنیت
- کنترل خطای ضعیف
- نیاز به افزونه برای بهینهسازی بیشتر
امیدواریم که تا الان به این نتیجه رسیده باشید که کدام زبان را برای یادگیری به عنوان اولین زبان انتخاب میکنید. اگر هم سوالی در این باره داشتید در بخش کامنتها مطرح کنید. خوشحال میشویم پاسخگو باشیم.
نوشتن دیدگاه